MG_7332.jpg
MG_7332.jpg

Historie


Norcino: Italias spekemestere
og den levende tradisjonen i italiensk spekematkunst


 

SCROLL DOWN

Historie


Norcino: Italias spekemestere
og den levende tradisjonen i italiensk spekematkunst


 

Norcinoene utviklet en fingerspissfølelse i faget og ble kjent i det gamle Roma som mestere innenfor kunsten å foredle svinekjøtt. Allerede i 1623 ble norcinoene organisert i et eget håndverkslaug.

Fra det tolvte til det syttende århundre, var det en sterk utvikling i det italienske håndverket knyttet til speking av svinekjøtt. Spekekunsten fikk stor anseelse og norcinoen (spekemesteren) dukket opp.

Speking var sesongbasert, ettersom grisene ble slaktet om vinteren. Norcinoene reiste ut fra byene Norcia, Cascia, Bologna, Firenze og Roma i begynnelsen av januar for å lage spekevarer gjennom vinterhalvåret til slutten av mars da de kom hjem igjen.

Den 17. januar var en viktig dato da griser ble slaktet under den folkelige festen for Sankt Antonio Abate. De omreisende norcinoene gikk fra hus til hus for å tilby sine tjenester, og bragte med seg alle nødvendige arbeidsverktøy.

Norcinotradisjonene er fremdeles sterke i Italia, et land som i dag produserer et bugnende mangfold av spekemat som nytes over hele verden.

Felloni Spekehus sitt virke og ånd lever i denne norcinotradisjonen, samtidig som vi ser fremover og tilbyr våre kunder nye og spennende smaksopplevelser til hverdag og fest.

For Felloni Spekehus er håndverkets tradisjoner, gode råvarer og riktig modningstid vesentlig for å lage god spekemat.