MG_7332.jpg
MG_7332.jpg

Historie


Norcino: Italias spekemestere
og den levende tradisjonen i italiensk spekematkunst


 

SCROLL DOWN

Historie


Norcino: Italias spekemestere
og den levende tradisjonen i italiensk spekematkunst


 

 

 Italia, fra det tolvte til det syttende århundre, var det en sterk utvikling av håndtverk knyttet til produksjon av spekevarer basert på svinekjøtt, og i denne perioden dukket figuren norcino (spekemesteren) opp.

Deres aktiviteter var opprinnelig sesongbasert, ettersom grisene ble slaktet årlig hver vinter. Norcinoene reiste ut fra byene Norcia, Cascia, Bologna, Firenze og Roma i begynnelsen av januar for å lage spekevarer gjennom vinterhalvåret til slutten av mars da de kom hjem igjen.

Den 17. januar var en viktig dato da griser ble slaktet under den folkelige festen av Sankt Antonio Abate. De omreisende norcinoene gikk fra hus til hus for å tilby deres tjenester og hadde med seg alle nødvendige arbeidsverktøy.

De var kjent i det gamle Roma som mestere innenfor kunsten med å foredle svinekjøtt, og norcinoene hadde utviklet en unik fingerspissfølelse innenfor faget. Allerede i 1623 ble norcinoene organisert i egen fagforening. Norcino-tradisjonene er fremdeles sterke i Italia, et land som i dag produserer et bugnende mangfold av spekemat som nytes verden rundt.

Felloni Spekehus sitt virke og ånd lever i denne norcino-tradisjonen, samtidig som vi ser fremover og tilbyr våre kunder nye og spennende smaksopplevelser til hverdag og fest.

For Felloni Spekehus er håndverkets tradisjoner, modningstid og gode råvarer vesentlig for å lage god spekemat.