Høsten er rett rundt hjørnet og vi kan nesten ikke vente med å lage Porchetta. Vi som kommer fra Roma vet at det ikke finnes noe bedre festmat enn Porchetta, og nå lager vi den klar til å bestilles. Porchetta stykkene er på ca. 5-6kg og vi tar i mot bestillinger 10 dager før leveringsdato.

 

Hva er Porchetta?

Porchetta lages ved at man bruker hele grisen, først beines den ut og deretter rulles den rikelig med krydder. Den kokes hel på spyd eller i en vedovn. En av de viktigste særtrekkene ved produktet er en skarp svor og en smak preget av rosmarin og fennikelfrø.

Porchetta er en gammel tradisjonell rett fra Roma og omegn som uten tvil er en «kongerett» til enhver folkelig event.

Det er en liten by ved navn Ariccia i Roma-distriktet som er mest kjent for å ha en lang tradisjon og lidenskap til å tilbrede retten. I denne byen har de en fantastisk grastronomisk matfestival som er dedikerte til å lage Porchetta helt fra 1950-tallet. Hvert år i begynnelsen av september serveres Porchettaen med den gode lokal vinen, «vino dei castelli Romani» (Ariccia matfestivalen 2017)

Historien om Porchetta er vel enda eldre enn fra 1950 tallet og den første gangen Porchetta oppskriften ble nevnt i en kokebok var i verket til Kokemesteren Martino da Como på XV «De arte Coquinaria». Det finnes imidlertid kilder som tilsier at Porchettaen har eksistert helt fra romertiden.