Andreas Felloni kom innom med noen spekeprodukter til meg. Det er som å få besøk av nissen, bare ti ganger bedre. Salsiccia, pancetta og, ja, noe nytt og helt spesielt. En litt ukjent juvel for en kjøttelsker og matentusiast. Jeg snakker om Cotechino.

Det er nyttårsaften i Italia. Noen timer før midnatt. Familier og venner er samlet for fest. Fest og stemning slik det har vært i århundrer. Tradisjonene blir videreført og her er en tradisjon som det står respekt av. På aftenens meny står en tykk og mektig: Cotechino! En pølse som inntas på en seng av linser som ritual for at det kommende året skal bringe god økonomisk rikdom. Da jeg googlet oppskrifter fant jeg ingen på norsk, noe som må tilsi at dette er en ganske ukjent ingrediens i Norge til tross for at vi nå kjenner til de fleste råvarer og retter fra Italia. Jeg skulle for første gang spise denne kuriositeten og jeg skulle gjøre det i all enkelhet servert med poteter, rødkål og sennep. Pølsen skal trekke i tre timer, sous vide. Den skal ligge i plastforpakningen og godgjøre seg. Ikke noe skal komme til spille. Hvordan ble resultatet?

Jo. Jeg satte på vannet og lot Cotechinoen trekke. Etter tre timer hadde det smakfulle fettet piplet ut av kjøttet. Det er en gyllen farge som ligger der bak plasten. Det glinser og smiler til meg. Det så lovende ut. Jeg tok pølsen opp av vannet og ut av plasten, skar opp i skiver. Jeg delte én Cotechino på tre personer. Det holdt fint. Ved første bit kjente jeg det. Den gode mektige smaken som elegant er fordelt i kjøttet. Den har tyngde. Den er grov og passet ypperlig med sterk sennep som bryter med fylden. Med en liten norsk aksent, passet der utmerke med rødkål og små mandelpoteter. Jeg ser for meg at ringerikspoteter ville passet godt til dette. Det var en fornøyelse, og man blir ordentlig mett.

Cotechino finnes nå i utvalget til Felloni Spekehus. Den er en unik råvare som passer til helgens bedre middager. Prøv denne unike pølsen. Enkelt og greit å lage. Ja, den lager seg selv mens du gjør noe annet. Jeg klarte ikke å gjøre stort annet enn å glede meg til middag. For så god var den. Spises kun på nyttårsaften? I så fall må hvilken dag som helst kunne kalles nyttårsaften. Jeg kan ikke vente.