Lasagne er en slager på middagsbordet, både til hverdags og fest. Vanligvis bruker vi kjøttdeig i lasagne her i Norge. Det finnes utallige utgaver av denne retten, og mange har etterhvert sine favoritter. Den går ikke ut av folks matreportoar fordi den er slitesterk og fortsatt veldig populær. Nei, lasagnaen er ingen døgnflue på matkartet, det er sikkert og visst. Men har du prøvd å lage en skikkelig fyldig og god lasagne med kjøttet fra salsicciaene til Felloni Spekehus? Det er noe du ikke må gå glipp av!

Vi vil tilbake til røttene og lage en klassisk lasagne med mange lag. Fyldig kjøttragù og rause mengder med ost og béchamelsaus. Hvor tilfredsstillende er det ikke å skjære gjennom en nylaget lasagne som har fått hvilt litt og se alle lagene med pasta og fyll boltre seg? Når du skjærer i lasagnaen kommer det til syne en marmorering av deilige lag med smaker. Bare tanken gjør at man blir sulten. Prøv derfor den tradisjonelle måten hvor lasagnen skal være høy og solid og se hvor gøy det er å lage en lasagne med mange lag med pasta. Når man snakker om ekte lasagne i italiensk matlaging, er det som all annen italiensk mat, kompromissløse krav om kvalitet.

Lasagne er dessuten ikke så teknisk krevende rett og det er ikke så stort prosjekt som noen tror. Dessuten kan man lage mye ragù og fryse noe av det og bruke til senere. Vi i Felloni spekehus vil gjerne dele vår egen lasagneoppskrift på klassisk lasagne. Denne oppskriften har sine røtter fra Italia og er tradisjonsrik. Dra igang en helaften med venner eller familie og vis opp din beste lasagne. Prøv denne varianten med deilige salsicciaer som løfter lasagnaen enda et nivå. Glem ikke å toppe lasagnen med litt fersk basilikum så får du en nydelig frisk aroma helt på toppen av de andre gode smakene. Buon appetito!

Ragù:

 • 1/2 løk finhakket

 • 1 selleristang finhakket

 • 1 liten gulrot finhakket

 • 2 hermetiske bokser med tomater av høy kvalitet

 • 2 dl vann

 • 500 g fyllet til salciccia fra Felloni Spekehus hakket

 • basilicum

Bechamelle saus:

 • 50 g smør

 • 50 g mel

 • 5 dl melk

 • Salt og pepper

For monteringen

 • Lasagneplater

 • Smuldret mozzarella

 • Finrevet parmesan

Slik gjør du:

Ovnstemperatur 220 grader (gjerne under grillellement).

Finhakk løk, gulrot og stangselleri sammen og varm det opp i kasserolle på middels varme til løken har blitt gul og gyllen.

Finhakk salsicciaen og varm den i kasserolle sammen med resten av ingrediensene.

Tilsett tomatene og vann. Gi det et oppkok og la ragùen småkoke i minst 30 min. Husk lokk på kasserolle mens sausen koker.

Varm opp smør i en annen kasserolle, pass på å ikke bruke for høy temperatur.

Når smøret har smeltet tilsettes melet. Melet blandes raskt inn med en visp.

Tilsett litt melk om gangen mens du rører hyppig. Sausen vil tykne. Det er viktig å ikke ha på for høy varme og røre hele tiden slik at sausen ikke renner seg.

Krydre med pepper, og til slutt salt.

Lasagnen monteres ved å først legge ett lag med lasagneplater, deretter et lag med ragu med mozzarella over, og tils slutt béchamelsaus over. Gjenta prosessen flere ganger. Det bør være minst 4 lag.

Topp lasagnen med parmesan og stek 25 minutter i ovenen.

Basilicum på toppen når lasagne er klar til å serveres.

Tips:

Det beste resultatet får du hvis du har mange lag med lasagne- lagene med saus i mellom behøver ikke å være så tykke, de trenger bare å så vidt dekke lasagneplatene. Lag gjerne en dobbelt porsjon med béchamelsaus, eventuelt bland den ut med mer melk for et ekstra saftig resultat.