Laziodistriktet er midten av Italia, selve kneskålen på støvelbenet. Et frodig område rikt på kultur og tradisjoner. Dette er en av paraderettene fra dette området, og er sammen med  alla carbonara kjent som de to baconbaserte sausene i pastaverdenen. Bacon på italiensk er for øvrig pancettaen, som man vanligvis ikke bruker i disse rettene.

Men bacon er engelsk, og har egentlig ikke noe med disse rettene å gjøre. Å bruke bacon i disse rettene i Italia blir som å erstatte juleribben med, ja… nakkekoteletter eller noe sånt hverdagslig og ikke på langt nær så stas, om du forstår poenget.
 
Det italienske saltede kjøttet guanciale har kommet til Norge, og det er på tide å oppleve all’amatriciana slik den egentlig skal være! 
Guanciale er speket svinekjake som er nøyesommelig modnet og består av kompakte lag med deilig, dypt og eksplosivt smakfult fett og kjøtt. Guancialen er, i motsetning til bacon urøkt og et helt annet stykke av dyret. Vi har en anelse pepper i kantene, og pepper er jo svinekjøttets beste venn, der det bryter fint med fettet. Kjaken er en fet og smaksrik del som er perfekt egnet for denne type speking. Her snakker vi et produkt med en smak av langt flere dimensjoner. Er du baconelsker, vil dette få deg til å sveve. 

Hvorfor er det så viktig at man bruker guanciale? Jo, dette produktet er nemlig hjørnestenen i retten som holder smakene sammen. 

Lag pasta all’amatriciana med den type pasta som du selv foretrekker. En av de originale pastatypene som brukes er bucatini, altså er lange og syltynne pastarør. 
Lag retten etter god gammel oppskrift med guanciale og få en helt annen opplevelse! 

Du trenger, til to personer: En boks tomater, en strimlet rødløk, og parmesan. Man regner ¼ guanciale i forhold til mengde pasta i vekt.

Slik gjør man:
Skjær guancialen i passe tynne og korte skiver. Stek den til den får en fin brunfarge og en lett sprøhet. En finstrimlet rødløk has i og stekes lett i resten av svinefettet. Etter at løken er blitt gjennomsiktig has tomatene i pannen og rør godt slik at smaken blir kjent med hverandre. Ha i halvparten av den raspede parmesanen. La sausen småkoke, og i mellomtiden er det på tide å koke pastaen. Kok opp angitt mengde pastavann og salt og ha i den tørkede pastaen så det fosskoker. 

Hell av pastavannet og bland pastaen den sammen med sausen i gryten helt til slutt. Topp med olivenolje, parmesan, salt og pepper etter egen smak.

Guancialen er kommet til Norge for å bli, og det er ingen vei tilbake når du først har smakt det. Dyrt er det heller ikke, med Felloni Spekehus sine produkter får du italienske oppskrifter laget av norske råvarer.

Denne retten kan røres sammen på 20 minutter og gir en ærlig og rustikk samksopplevelse!

PicMonkey_Collage_Amatriciana_2version.jpg